Recepty na maso z muflona

 

MUFLONÍ BIFTEKY

Z hřbetu nakrájíme tenké plátky, které řádně naklepeme, osolíme, opepříme a lehce potřeme česnekem. Obalíme v mouce a na dobře rozpáleném tuku opečeme 3 minuty po každé straně. Opečené bifteky klademe na lehce osmaženou cibulku a zalejeme je polévkou z kostí. Přikryjeme  poklicí a dusíme do měkka. Potom urovnáme na mísu, polijeme částí šťávy, ostatní šťávu podáváme v omáčníku. Příloha: opečené brambory.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

MUFLONÍ HŘBET

Mufloní hřbet nebo plecko vykostíme, nasolíme, opepříme a protáhneme slaninou. Na zbytcích slaniny a  na másle usmažíme kořenovou zeleninu a cibuli. Přidáme celý pepř,  nové koření, bobkový list, tymián, citrónovou kůru a rajské jablíčko. Podlijeme polévkou a dáme péci. Měkké maso nakrájíme, šťávu zahustíme kyselou smetanou a moukou a procezenou omáčku nalijeme na rozkrájené maso. Hřbet se také může upravit bez smetany, šťávu jen zaprášíme, zalijeme polévkou, přidáme citrónovou šťávu a bílé víno.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

 

MUFLONÍ MASO S ČERNOU OMÁČKOU

Jakýkoliv druh mufloního masa nakrájíme na menší kousky a povaříme s kořenovou zeleninou, solí, několika zrnky pepře a několika lžícemi červeného vína. Usmažíme cibulku, přidáme 3-4 lžíce do hněda upražené cukrové moučky, ocet, tmavou jíšku a zalijeme polévkou. Omáčku půl hodiny vaříme a procezenou smícháme s uvařeným masem. Jako přílohu podáváme houskové, nebo kynuté knedlíky, nebo brambory.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

 

MUFLONÍ KÝTA NA ČESNEKU

Mufloní kýtu řádně odleželou opereme, vykostíme, odblaníme a posolíme. Protkneme česnekem, protáhneme slaninou a povážeme, aby měla pěkný tvar. V pekáči usmažíme na rozpáleném másle cibulku, vložíme na ni připravené maso a zalijeme polévkou z kostí. Maso dusíme nejprve přikryté, a pak necháme opéci po obou stranách do červena. Měkké maso nakrájíme, ze šťávy sebereme  přebytečný tuk, zaprášíme ji moukou, podusíme, zředíme polévkou a povaříme. Část omáčky procedíme na maso, ostatní podáváme v omáčníku. Příloha: brambory.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

MUFLONÍ ZÁVITKY

Očistěné, vykostěné a dobře odleželé mufloní maso nakrájíme na tenké řízky. Naklepeme, opepříme, osolíme, naplníme na nudličky pokrájenou slaninou, sekanou cibulkou a trochou škvarků. Povážeme nití, obalíme v mouce a pečeme na másle s bledou cibulkou. Dlouho dusíme ve vlastní šťávě, pak závitky zalijeme polévkou a pod poklicí dusíme do měkka. Měkké závitky zbavíme nití a urovnáme na mísu, procezenou šťávu nalijeme do kyselé smetany, ve které jsme rozkvedlali trochu mouky. Povaříme, přidáme citrónovou šťávu, část omáčky nalijeme na závitky a zbytek podáváme v omáčníku. Příloha: rýže nebo knedlíky.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

 

MUFLONÍ MASO NA SARDELÍCH

Mufloní zadek opereme, odblaníme, znovu opereme, osušíme a osolíme. Rozpustíme máslo a zvěřinu položíme masitou stranou dospodu. Maso opečeme nejdříve ve vlastní šťávě, obrátíme, trochu podlijeme vařící vodou a pečeme do červena, při čemž je potíráme sardelovým máslem. Hotovou šťávu procedíme, zahustíme kyselou smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku, a procedíme na pokrájené maso.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

Kontakt

Pavel Šmidrkal Spojilská 1853
Pardubice
53003
smidrkal@prodej-zveriny.cz