Recepty na maso z divoké kachny

 DIVOKÁ KACHNA PŘÍRODNÍ

Očistěnou, vykuchanou a opálenou kachnu protáhneme hustě slaninou, osolíme a dusíme v pekáči, v němž jsme napřed do červena usmažili cibulku, 10 zrnek pepře a 5 zrnek jalovce. Zalejeme vodou a dusíme až je kachna červená a měkká. Pak šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme lžící hladké mouky a zalijeme vodou nebo vývarem a znovu dobře povaříme. Příloha: rýže nebo knedlíky a červené zelí.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

DIVOKÁ KACHNA NA SMETANĚ

Rozkrájenou zeleninu (celer, petržel, mrkev a cibuli) osmažíme na másle do růžova, přidáme chřest, zastříknutý octem a zalitý vývarem nebo vodou, několik zrnek pepře, nové koření, bobkový list, tymián, dvě bobulky jalovce, dvě kostky cukru a citrónovou kůru. Na to vložíme dobře očistěnou, vykuchanou, vypranou a opálenou kachnu a dusíme do měkka. Hotovou kachnu vyjmeme, šťávu zalijeme půllitrem smetany nebo mléka, v němž jsme rozšlehali 2 lžíce hladké mouky. Dobře povaříme, přidáme ještě kávovou lžičku hořčice, citrónovou šťávu a přecedíme. Před podáváním přidáme 3 polévkové lžíce bílého vína. Příloha: knedlík a brusinky

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

KACHNA NADIVOKO

K úpravě kachny nadivoko, můžeme použít i starou kachnu. Dobře ji očistíme, potřeme uvnitř sardelkou a zevně tlučeným jalovcem a necháme 4-6 dní v chladu odležet. Pak kachnu nasolíme a pečeme na másle. Zalijeme ji polévkou a 1/4 litrem červeného vína. Přidáme  několik zrnek pepře, cibuli a dusíme do měkka v dobře přikryté nádobě. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme, omáčku zalijeme smetanou a procedíme na maso. Zbytek omáčky podáváme v omáčníku.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

 

KOTOUČ Z DIVOKÉ KACHNY

Odleželou, očistěnou, opálenou a vykuchanou kachnu rozřízneme po páteři a uvolníme, aby se mohly vyjmout kosti a kachna se mohla vcelku rozložit. Po obou stranách ji nasolíme a opepříme. Rozemeleme syrové vepřové a telecí maso (1/4 kg dohromady) s kachními játry, žaludkem a srdcem. Do této směsi přidáme mletý pepř, sůl, syrové vejce a 5 dkg slaniny rozkrájené na kostky. Rozloženou kachnu silně natřeme touto semletou směsí, sbalíme v kotouč a zašijeme tak, aby vznikla roláda, kterou vložíme do bílého plátěného ubrousku, dobře zavážeme a dvě hodiny volně vaříme. Pak ji necháme vychladnout, rozbalíme a krájíme jako tlačenku. Zdobíme salátem, rajčaty, okurkou, ředkvičkou a jemně nasekaným rosolem.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

PEČENÁ DIVOKÁ KACHNA

Mladou osolenou kachnu vložíme na pekáč, ve kterém jsme osmažili kořenovou zelenin. Zvolna pečeme a podléváme vodou. Omáčku zalijeme 1/8 smetany a procedíme. Podáváme s knedlíky nebo brambory.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

 

DIVOKÁ KACHNA V ROSOLU

Očistěnou a vykuchanou kachnu vložíme do hrnce s vodou, přidáme dvě očistěné telecí nožičky, celer, petržel, mrkev, cibuli, tymián, bobkový list, pepř, nové koření, 2 kostky cukru, 3 lžíce octa, sůl a necháme vařit do měkka. Uvařenou a vychladlou kachnu  pokrájíme na díly a rozložíme na pekáč. Do vývaru z kachny přidáme 2 ušlehané bílky a necháme na kraji ploty stát, až je rosol úplně čistý. Pak rosol přecedíme přes plátěný ubrousek, nalejeme na kachnu a nakonec přidáme 3 lžíce bílého vína.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

Kontakt

Pavel Šmidrkal Spojilská 1853
Pardubice
53003
smidrkal@prodej-zveriny.cz